Samen op stap de natuur in

Frank Terstappen

Natuurstapenzo

Op excursie in het Kromme Rijn gebied...

NatuurStapEnzo werd benaderd: of ik voor een IVN groep uit Brabant een rondleiding kon regelen. Natuurlijk wil ik, en kan ik dat... En voor ik het wist had ik toegezegd en dus een akkoord. Hoe dichter de datum vorderde hoe meer ik in actie moest komen. Het middag programma stond min of meer vast door gebruik te maken van: “ het pond van het landschap” om zo het verhaal en de ontwikkeling van de Kromme Rijn op een relaxte manier onder de aandacht te brengen. Ontvangst was op een heel christelijke tijd 10.00 uur bij Stayokay in Bunnik natuurlijk met koffie thee en gebak. Afgelopen dagen was ik al meermaals op de Landgoederen Rhijnauwen, Amelisweert en Groot Ameilsweert geweest om er een interessante wandeling van te maken met voldoende variatie. Natuurlijk had ik me ook meer als anders verdiept in het Kromme Rijn gebied, ik woon er al heel wat jaartjes midden in, maar ben toch veel nieuws te weten gekomen. Kennelijk ga je aan je eigen, gewone woonomgeving snel voorbij, het is te alle daags...? Als iedereen lekker droog, aan de koffie en thee met vers gebakken appeltaart zit is het aan de gids om iedereen te motiveren om naar buiten te gaan en zicht klaar te maken voor de rond wandeling. Helaas deze morgen tussen de buien door. We gaan van start met de wandeling over de 3 landgoederen ze liggen aan de Oostkant van Utrecht, begrenst door de Kromme Rijn. Ze zijn te- samen ongeveer 300 hectare groot en bestaan uit bos, weide, akkers en boomgaarden. Tot deze landgoederen behoren acht landbouw bedrijven (hoofdzakelijk melkvee). Het is een uniek gebied met haar goed bewaard gebleven erfenis uit het verleden, bestaande uit fraaie landhuizen en parkbossen. Het is ook uniek vanwege de vele planten-, paddenstoelen- en diersoorten die in het gebied voor komen. ( hoort bij de top 3 van beste paddenstoelgebieden van Nederland).

DSC02126

DSC02100

De naam Rhijnauwen is waarschijnlijk afgeleid van “auwen”, een woord voor de natte weide gronden langs de Rijn. Gauw genoeg komen we bij Het fort bij Rijnauwen dat is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort vormde samen met andere forten een ring rond de stad Utrecht om de stad te beschermen tegen lange afstand kanonvuur. Het fort werd in 1867 aangelegd. Tijdens de tweede wereld oorlog gebruikten de Duitsers het fort als opslagplaats ook zijn er vele verzetsstrijders gefusilleerd. Dit wordt jaarlijks op 4 mei herdacht op het fort. Voor mij, als ik dan in Nederland ben, zeker een van de indrukwekkendste jaarlijks terugkerende momenten. De unieke natuur, die stilte op het fort zorgen voor een unieke sfeer om dankbaar onze vrijheid te herdenken. In de zomer is het een grote bloemen zee op het binnen terrein van fort Rijnauwen. Er komen meer dan 250 soorten wilde planten voor.

DSC02103DSC02106


We passeren verschillende boomgaarden waar de appels/peren al bijna vol aan de bomen hangen. Ook de kersen en de bramen in de bermen zie je nu al rijpen. De Kersen zijn de lekkerste van heel Nederland, de grond samenstelling, de oude rivierklei in het Kromme Rijn gebied staat daar o.a. debet voor. Ik heb natuurlijk een kistje overheerlijke plaatselijke kersen bij me en het kost weinig moeite om de deelnemers van de topkwaliteit te overtuigen. Helaas heeft de harde regen van afgelopen dagen er voor gezorgd dat veel kersen zijn open gebarsten maar ook meer dan normaal waterig smaken, omdat ze zicht te vol hebben gezogen met de regen. De zomer begint volgens ons officieel 21 juni maar volgens de natuur kan het dan al midzomer zijn. Best verwarrend. De zomer is op 21 juni op haar hoogtepunt en daarna maken veel bomen en planten zich al klaar voor de herfst.

DSC02142DSC02158 

 

We lopen verder via de enorm hoge bomen van Amelisweert, het boomhutten verhaal, de demonstraties maar ook hoe mooi het hier is in het vroege voorjaar met de vele stinsenplanten en de bos-tulp. Zo ook in de herfst met de talloze paddenstoelen een terugkomst zeker waard. We komen aan bij tuinderij Amelis'Hof. De moestuin ligt op historische grond, in een 18e eeuwse tuin van Amelisweert. Hier wordt op biodynamische wijze geteeld, dat wil zeggen zonder bestrijdingsmiddelen. Kruiden, groente en fruit groeit op grond met een rijk bodemleven. De beplanting is in het juiste evenwicht waardoor ongewenste beestjes meestal wegblijven. Een waar eldorado voor iedere IVN-er, zeker als het is gestopt met regenen. Je kunt er ook je eigen boeket bij elkaar plukken. Via het Jaagpad langs de Kromme Rijn vervolgen we de wandeling in de hoop nog een glimp op te vangen van één van de: “big five” van de Kromme Rijn. In een van de volgende blogs kom ik terug op het begrip “big five Kromme Rijn Streek”.

DSC02188DSC02189

We lunchen in het veld onder een grote linde boom om vervolgens door te gaan naar landgoed de Niënhof waar we na een film, op het pont stappen voor een heerlijke ontspannen tocht over de Kromme Rijn. Meermaals heb ik de rivier met de kano bevaren maar het pont was ook voor mij de eerste keer. Erg informatief en ja toch ook een snelle ontmoeting met de ijsvogel en de weidebeek waterjuffer ;-) .Te vrede geniet de groep nog even na in Het Wapen van Bunnik, onder het genot van een heerlijke kop soep, natuurlijk met verse streek producten. Ik wil IVN groep Geldrop bedanken m.n. Marjan van Stratum en Rob Biesters voor de foto’s. Uit de foto reportage blijkt dat iedereen genoten heeft, ik kan terug zien op een zeer geslaagde dag.
Voor NatuurStapEnzo zeker voor herhaling vatbaar immers: het Kromme Rijn gebied is een landschap met sporen van een rijk verleden. Welke voor een groot gedeelte door de jaren heen hetzelfde gebleven zijn, daardoor heeft het ook zo´n aantrekkingskracht. Fietsen langs de ridderhofsteden en de kastelen van de Langbroekwetering, proeven van het seizoen fruit bij een van de stalletjes in de boomgaarden, varen langs Fort Rijnauwen of wandelen langs de oude rivierarm van de Kromme Rijn. Het karakteristieke landschap van de Kromme Rijn is in alle seizoenen even mooi. Neem gerust contact met me op voor evt. een maatwerk excursie bel mob : 06-29015646

 

Ringslang FRT 0559bIJsvogel met visje FrT 1438 100824

Blog

CoalaWeb Social Links

Follow Us