Samen op stap de natuur in

Frank Terstappen

Natuurstapenzo

Op vogelreis met SNP

Afgelopen weken ben ik druk geweest met de voorbereidingen van een 3 daagse beginners cursus voor vogelaars. Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer, vlakbij een klein sluisje verbleven we vorig weekend in een gezellige groepsaccommodatie. Het was extreem koud in het hoge noorden maar we werkte ons warm om het optimale resultaat te behalen. In een korte tijd leer je hoe je de vogels kunt herkennen, doet tips op hoe je vogels het best kunt waarnemen, over de aanschaf van vogelgids/apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Twee dagen trekken we er dan ook op uit met de fiets om de bijzonder rijke weides rietvelden en plassen aan de randen van het ingedamde Lauwersmeer te verkennen. Ik hoefde ze nauwelijks te motiveren ondanks de kou. Ik had aangegeven dat dit een van de beste plekken in Nederland is om de zeearend te zien. Natuurlijk ook tal van andere soorten, buizerd, kramsvogels, diverse ganzen en eenden soorten, maar ook het baardmannetje. We dineren in het naburige restaurant de Pater. Daarna nog een korte presentatie, en gezellig samen zijn, vogels gerelateerd! De laatste dag zijn we met eigen auto’s naar de waddenkust gereden om weer andere soorten te zoeken... Aan het eind van de middag maakte we de lijst weer op en zijn we op 66 verschillende soorten blijven steken. Ondanks de kou zeker geen slecht resultaat maar het was ook gezellig en deelnemers hadden het idee dat ze al veel langer op pad waren. Deze cursus vindt ook nog plaats in Nijmegen, en in Zeeland en alle drie de locaties staan op garant vertrek in het verdere voorjaar...

Bikkels vogelkijken FRT7582 163 01 1 KVogelskijken FRT7513 094 1


Kun jij niet genoeg krijgen van vogels kijken? Ga gewoon mee, tijdens de vogelreizen van SNP ontdek je de mooiste plekken om te vogelen; krijg je les van een ervaren vogelaar; en wissel je tips uit met andere enthousiaste vogelliefhebbers. Je hebt keuze uit verschillende vogelreizen, naar uiteenlopende bestemmingen.
Natuurlijk ga je ook op zoek naar (bijzondere) vogelsoorten! Dwars door de bossen. Of met uitzicht op de bergen! Je gids vertelt je precies waar en wanneer je de meeste kans hebt om die bijzondere uil te zien.
Het ontdekken van vogels doen we bij SNP aan de hand van "soft birding": we gaan op zoek naar zoveel mogelijk vogelsoorten, maar vooral genieten van de vogelpracht in een gebied dat centraal staat.
Van alles kan bijvoorbeeld zijn het luisteren naar de zang van een nachtegaal, of het bestuderen van de kleurenpracht van een roodborstje waar de zon precies mooi op schijnt. Het fotograferen of tekenen van een bijzonder exemplaar, maar altijd op gepaste afstand.
Bij sommige vogelreizen komt er een wandeling bij kijken: korte stukjes en altijd in een laag tempo, zodat we alle tijd hebben om vogels te kijken. Op andere reizen bezoeken we vogelhutten die per minibus bereikbaar zijn.

Grauwe gans FrT 7545 1 KTexelFRT 3885 1


Of we rijden we per bus rond in een vogelgebied waarbij we de bus als het ware als schuilhut of kijkwand gebruiken en vanuit daar de vogelpracht ontdekken.
Op zoek naar bijzondere vogels, genieten van hun vaak opmerkelijke gedrag en luisteren naar hun karakteristieke zang of roep. Soorten noteren en bijhouden. Op het juiste moment van de dag er zijn. Voor beginnende vogelaars en echte kenners. Onze natuurgidsen leren u tijdens onze vogelreizen de eerste beginselen van het 'vogelen'.
Alle vogelreizen vind je terug in de brochure 'Vogels Kijken'. Vraag deze snel aan!
SNP Vogeldag op zaterdag 17 maart in de Blauwe Kamer
Ik ben ook weer op de SNP Vogeldag op 17 maart 2018 waar wij je inspireren met presentaties, een workshop en verhalen over onze vogels en vogelreizen. Luister bijvoorbeeld naar de verhalen van de beroemde vogelaar Arjan Dwarshuis, die in 2016 het wereldrecord ‘vogelsoorten waarnemen’ brak. Mijn verhaal zal over Madagaskar en de beginnerscursus vogelkijken gaan... Ook kun je op excursie samen met onze gidsen. En vroege vogels profiteren dubbel. Voorafgaand aan de Vogeldag kun je mee met een ochtendexcursie. Mét aansluitend een ontbijt in het restaurant. Tot dan. Wintertaling man FrT 23 februari 2005 258 1 kTorenvalk op paal 28 02 08 FrT 005

Blog

CoalaWeb Social Links

Follow Us