Samen op stap de natuur in

Frank Terstappen

Natuurstapenzo

Macro fotografie

Voor eruit springende macro foto's hoef je niet ver weg, zoals ik 2 weken heb gedaan naar Bulgarije, maar je kunt gewoon in je achtertuin of in het park terecht. Ook niet iedere tuin is geschikt want tegenwoordig zie je veel van die betonnen en betegelde tuinen. Nee, wij hebben wel wat struiken en beplanting nodig liefst nog een vijver... Een paar vierkanten meter is al vaak genoeg.

Grashalm met druppels FRT 5632 Lieveheersbeestje op grasaar FRT 6594 Copy

Je zult verbaast staan hoeveel diertjes daar leven of dat stukje komen bezoeken. Gewapend met camera en lens ga je dan op ontdekkingstocht en als je een insect hebt gevonden volgen er meer. Benader insecten behoedzaam en bekijk ze vanuit alle posities. In de macro wereld kan een paar centimeter naar rechts of links al voor een totaal andere achtergrond zorgen. Vroeg in de morgen moeten insecten nog war worden en bewegen ze traag. Dat is het juiste moment om ze vast te leggen, Goede kans dat ze dan blijven zitten en heb je genoeg mogelijkheden om dichtbij te komen. Ook tegen de avond gedragen insecten zich wat rustiger dan zoeken ze een geschikte slaap plaats op...

 

Beer nachtvlinder FRT 6103Ik in actie 0091

Het leuke van zo’n eigen tuintje en mogelijke macro fotostudio is dat je het kunt aan planten met stinzen-planten en dan kun je al vanaf maart aan de slag. Bosanemoon, sneeuwklokje, wilde hyacinten later lelietje-van- dalen zijn de meest bekende soorten. Voor kikkerfotografie heb je in je tuin een vijvertje nodig. De bruine kikker komt ook op het land voor. De groene kikker is echt een water bewoner. De gewone pad is mooi van lelijkheid m.i. een dankbaar onderwerp. De traag bewegende padden laten zich vrij gemakkelijk fotograferen. ( heb je weleens de ogen van een pad van dichtbij bekeken?) Dat is anders bij kikkers die duiken als je ze wilt benaderen vrij snel weg in het water. Voor het fotograferen van kikkers zijn er naast natuurlijk hun aanwezigheid, nog drie dingen van belang: een macro-lens van 90/100 mm of langer, een hoekzoeker en een rijstzak. Dan is het een kwestie van niet bewegen en ze komen weer vanzelf. Doe je dit bij een windstille dag dan kun je namelijk ook de weerspiegeling van de kikker in het water oppervlak fotograferen.

Morgenrood FRT8753 Parelmoervlinder FrT2961 5717

Bij macrofotografie is de scherptediepte erg beperkt en de autofocus zal het in de meeste gevallen laten afweten. Hand matig scherpstellen werkt bij macro fotografie het beste. Met de liveview functie kan je inzoomen op het onderwerpen de scherpstelling perfect regelen. Het onderwerp komt het beste tot zijn recht wanneer je het fotografeert tegen een zachte, kleurrijke achtergrond. Hou daarom de scherptediepte goed in de gaten. Een hoog diafragmagetal en dus veel scherptediepte zorgt meestal voor rommelige onrustige achtergronden. Het is steeds zoeken om het onderwerp voldoendescherp in beeld te brengen en de achtergrond toch rustig te houden. Als je vanaf statief fotografeert zet dan de stabilisator van je lens en/of camera uit!

Penseelkever FRT8376 Snuitvlieg FrT 9614 72006 Copy

Het grote voordeel van in een eigentuin fotograferen is wel de tijd die je erin kunt stoppen. Op reis heb je vaak maar een kans om een voor jouw aansprekend onderwerp te fotograferen. Vaak kom je maar een keer op die zelfde plaatsen en als je wat gevonden hebt is de tijd, die je daar kunt besteden, al voor een groot gedeelte verstreken... Vanwege de factor tijd kun je je onderwerp beterleren kennen (je erin vast bijten) of bepaalde technieken/ werkwijze verder uitdiepen! Dit zijn allemaal zaken die er voor gaan zorgen dat je op den duur aansprekende macrofoto’s zult maken

Blog

CoalaWeb Social Links

Follow Us